Jak atrakcyjnie zachęcać dzieci do spożywania owoców i ich przetworów jako źródło witamin?
Na to pytanie uczniowie kl. 2c szukali odpowiedzi w pracowni kuchennej nasze szkoły.
Solidnie przygotowani do zajęć natychmiast wzięli się do pracy. Z dużym zaangażowaniem obierali jabłuszka, aby ukryć je w cieście francuskim, czy też wrzucić do miski, aby przyrządzić sałatkę owocowa. Długo nie trwało, gdy po całej szkole rozniosła się czarodziejska woń pieczonych jabłek z cynamonem. Koledzy ze starszych klas co rusz zaglądali do kuchni, wabieni tym niesamowitym aromatem.
Dzieci kl. 2c czekając na gotowe ciasteczka sprawdzały, ale też i uzupełniały swoją wiedzę quizem nt. jabłek oraz wartości odżywczych tych owoców. Nie zabrakło także czasu na wzbogacanie słownictwa poprzez opisywanie wybranego jabłka, jak również tworzenie kompozycji plastycznej - martwa natura.
Ten dzień był bardzo smaczny. Miło było spożywać w towarzystwie gości (zwabionych wonią pieczonych jabłuszek ?) samodzielnie przyrządzonych smakołyków
oraz jabłeczników przygotowanych przez niezawodnych rodziców i babcie.
Po takich zajęciach już nie trzeba nikogo zachęcać do sięgania po witaminy ukryte
w owocach.
Jabłka zdobyły pierwsze miejsce na podium. Gratulujemy!!!
wych. Wioletta Włodarczyk-Kujawa
n-l wspomagający Renata Krynicka
71-246 Szczecin
Tadeusza Zawadzkiego 75