W poszukiwaniu świątecznego nastroju klasa 2c wybrała się do pracowni kuchennej „Laboratorium Przyszłości” naszej szkoły, aby kultywując polskie tradycje, podjąć wyzwanie przygotowania świątecznych pierniczków.
Po odkryciu tajemnicy przepisu na ciasto piernikowe, poznaniu składników, jakie potrzebne są do zrobienia piernikowego ciasta, w ruch poszły drewniane wałki i foremki do wycinania świątecznych gwiazdek, choinek, serduszek, domków itp. Wokół prószyła się śnieżnobiała mąka. Długo nie trwało, jak przygotowane do wypieku ciasto trafiło
do piekarników. Aromat cynamonu, miodu i przypraw korzennych zaczął roznosić się
po całej szkole. Po ostygnięciu wypieków, wszyscy uczniowie zabrali się za dekorowanie. Pomysłów na najpiękniej udekorowany piernik było mnóstwo. Dzieci wykazując się sporą kreatywnością, ozdabiały ciasteczka kolorowym lukrem, pisakami oraz różnego rodzaju posypkami i cukiereczkami. Każdy pierniczek był inny, wyjątkowy
i niepowtarzalny. To był ten moment, gdy odkryliśmy kilka klasowych talentów cukierniczych. Uczniowie kl. 2c czuli wielką radość i satysfakcję z samodzielnie wykonanych ciasteczek. Każde dziecko miało okazję skosztować swojego dzieła,
a efekty dobrze wykonanej pracy mogli zobaczyć i posmakować także rówieśnicy
i pracownicy szkoły. Te dzieła sztuki można podziwiać w galerii zdjęć.
Pięknie udekorowane pierniki trafiły do rodziców jako atrakcyjnie zapakowany prezent.
Kulinarna zabawa sprawiła wszystkim wiele radości.
Ten dzień był wesoły, pachnący i smaczny.
wych. Wioletta Włodarczyk-Kujawa
n-l wspomagający Renata Krynicka
71-246 Szczecin
Tadeusza Zawadzkiego 75